Училище за мен

  [BG]   EN  
Училище за мен

 
Рейтинг: 3.00
(150)
Начало


Новини Връзки Документи Лични файлове Галерия За контакти Календар

Новини / Актуална информация

Вземи в gLOG
02 Май 09, 22:16 / Автор: Милка Харизанова
"Европейски измерения на българската литература" - 2009
ЕВРОПЕЙСКИ ИЗМЕРЕНИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА
Осма научно-практическа конференция за ученици (ІХ – ХІІ клас)
Бургас, 27 април 2009 г.
под егидата на д-р Румяна Желева – член на Европейския парламент
     За осми пореден път Регионалният инспекторат по образованието – Бургас организира станалата вече традиционна научно-практическа конференция на тема „Европейски измерения на българската литература”. Тази година домакини на конференцията бяха учениците и учителите по български език и литература от Търговска гимназия – Бургас.
            Участници в конференцията са ученици от ІХ до ХІІ клас на профилирани и професионални гимназии от град Бургас. В Европейската година на творчеството и иновациите учениците от град Бургас творят и търсят форум за споделяне на резултатите от своите творчески търсения. В рамките на конференцията 32 ученици се представиха със собствена разработка в жанра статия по избран от тях литературен проблем. Тези разработки, които са плод на съвместните усилия на учениците и техните учители по български език и литература, говорят за това, че бургаските ученици задълбочено познават литературните процеси не само в България, но и в Европа. Те обичат книгите и четенето, а това разширява техния кръгозор, дава храна на въображението им, прави ги по-информирани.
Кои са участниците в настоящата конференция и какво ги събира заедно?
            - Една част от участниците вече натрупа сериозен опит от участията си в предишни издания на конференцията.
            - Друга част от участниците се включват за първи път в конференцията, но правят сериозна заявка за бъдещото си развитие.
            - Трети са зрелостници и за последен път ще имат възможност да се изяват по време на конференцията.
Участието в конференцията дава възможност за развитие на уменията на учениците да тълкуват художествените творби, да правят сполучливи междутекстови връзки, да представят пред авторитетна аудитория своите изводи. 
Вечните теми в изкуството – за живота и смъртта, за любовта и красотата, за взаимоотношенията между хората – са предмет на анализ, при който участниците в конференцията откриват общи идеи и мотиви в творчеството на българските и на европейските поети и писатели. Съпоставката на творби от българската литература с най-значимите постижения на европейската литература показва, че българската култура и в частност българската литература са съизмерими с културата и литературата на другите европейски народи, че те са неотменима част от културно-историческото наследство на Европа.
Младите изследователи откриват, че културният диалог между Европа и България, който се води векове наред, е важен фактор за развитието на българския език и на българската литература. Учейки се от своите европейски събратя по перо, българските творци от различните епохи създават оригинални творби, които обогатяват културната съкровищница на Европа и на света.
            Конференцията допринася за развитието на творческия потенциал на учениците, учи ги да правят вярна оценка на книгите, с които те се срещат в своя живот. Участието им в подобни форуми няма да е последно, защото много от тях трайно ще свържат своята бъдеща професионална реализация с писаното слово.
            
Материалите от конференцията са отпечатани в сборник, който е изготвен от издателство „Либра скорп” – Бургас. 
            Всички участници – учители и ученици - получиха грамота за участие и екземпляри от сборника.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1081