Училище за мен

  [BG]   EN  
Училище за мен

 
Рейтинг: 3.00
(150)
Начало


Новини Връзки Документи Лични файлове Галерия За контакти Календар

Новини / Актуална информация

Вземи в gLOG
11 Ноември 08, 15:50 / Автор: Милка Харизанова
Учебна визита на тема "Ролята на училищното инспектиране за повишаване на европейското измерение на българското образование"
             В периода 20.10.2008 – 24.10.2008 г. Регионалният инспекторат по образованието - Бургас бе домакин на учебна визита за специалисти в областта на образованието на тема „Ролята на училищното инспектиране за повишаване на европейското измерение на българското образование”. Визитата бе организирана в рамките програмата „Учене през целия живот”, създадена с решение 1720/2006/ЕС на Европейския парламент и Съвета на Европа.
            Целта на учебните визити е да подкрепят развитието на политиката и сътрудничеството на европейско ниво в областта на ученето през целия живот. Тази програма е насочена към хората, които са отговорни макар и частично за развитието на политиката в сферата на образованието и професионалното обучение на местно, регионално и национално ниво.
            10 специалисти в областта на образованието от Германия, Испания, Франция, Турция, Англия и Италия избраха предложената от РИО – Бургас учебна визита, включена в Каталога на Европейската комисия под № 369. Екипът на РИО – Бургас направи всичко възможно представителите на европейските страни да получат добра представа за образователната система на Република България, за ролята на РИО като орган към Министъра на образованието и науката за контрол на образователната ни система, за добрите практики в училищата на областта. Участниците във визитата се срещнаха с екипа на РИО – Бургас и с представители на местната власт, което им позволи да се запознаят с хода на реформата, която се извършва в момента в българската образователна система. Те посетиха различни по тип учебни заведения на територията на област Бургас, както и културно-исторически и природни забележителности на нашия край. 
            Учебната визита осигури форум на участниците за дискутиране и обмен на идеи по темите, представляващи общ интерес на европейско ниво.
            Основните теми в програмата на визитата  бяха:
-        РИО – териториален орган към Министъра на образованието и науката за контрол върху училищното образование;
-        Организация на образователно-възпитателния процес и на извънкласната дейност в учебните заведения на големия град;
-        Методи и форми на контрол на образователно-възпитателния процес, използвани от РИО;
-        Училището – желана територия на ученика;
-         Възможности за избор на училище;
-       Организация на образователно-възпитателния процес и на извънкласната дейност в едно защитено училище.
            Участниците в учебната визита представиха образователните системи на своите страни и проблемите, които съпътстват дейността им. Те се запознаха на практика с българската образователна система, с нейните традиции и с иновациите, които са неразделна част от днешното й състояние.
            Учебната визита помогна както на домакините, така и на гостите да обогатят своите знания и да усъвършенстват компетентностите си, необходими за изпълнение на преките им ангажименти като дейци на образованието и културата.
             

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4893