Училище за мен

  [BG]   EN  
Училище за мен

 
Рейтинг: 3.00
(150)
Начало


Новини Връзки Документи Лични файлове Галерия За контакти Календар

Новини / Актуална информация

Вземи в gLOG
10 Май 10, 12:23 / Автор: Милка Харизанова
Втора работна среща по проекта "Пет стъпки"
Втора работна среща по проекта „Пет стъпки”
 
Бургас – Слънчев бряг – Варна
25.04.2010 – 02.05.2010 г.
 
1. Откриване на срещата.
В изпълнение на работната програма на проекта „Пет стъпки за преодоляване на насилието в училищната среда" в периода 25.04.2010 - 02.05.2010 г. РИО – Бургас бе домакин на Втората работна среща по проекта. В нея взеха участие представители на образователни институции от двата партньорски региона – Бургас и Ерзурум. Срещата бе открита на 26.04.2010 г. в Голямата зала на РИО – Бургас.
Ръководител на групата от град Ерзурум, която се състоеше от 11 представители на 3 образователни институции, бе г-н Джанип Кючукоглу - началник на отдел в Областната дирекция на народната просвета - Ерзурум. В нея бяха включени началници на отдели и есперти по европейски проекти от Областната дирекция на народната просвета в град Ерзурум, представители на Средно училище „Шукрю паша”, психолози от Центъра за ориентиране и изследвания.
От българска страна в работната среща взеха участие експерти и служители от РИО – Бургас, представители на ПГ по туризъм „Иван Вазов" - Слънчев бряг и екипът от Регионалната асоциация на училищните психолози и педагози – Бургас, ангажиран с дейностите по проекта.
Работната среща имаше за цел споделяне на натрупания опит и на добри практики, реализирани до момента в двата партньорски региона.
            Работната среща бе открита от доц.д-р Таня Борисова – началник на РИО – Бургас. Тя увери партньорите от Турция, че екипът на проекта ще направи всичко необходимо, за да могат гостите от Турция да се чувстват така добре, както се чувстваше българската делегация при посещението си в град Ерзурум през месец ноември 2009 г.
Встъпително слово произнесе г-жа Милка Харизанова – кординатор на проекта от българска страна. Тя подчерта, че двата далечни града - Бургас и Ерзурум - си подават ръка в един проект, който има за цел преодоляване на насилието в училище. „Това е така, защото ние сме загрижени за своите деца – за техния живот, за тяхното настояще и за тяхното бъдеще. Защото искаме децата ни да учат и живеят в среда, в която няма насилие. Защото искаме децата ни да са толерантни към различните от себе си. Защото искаме децата ни да имат приятели, с които да споделят своите мечти.”
Г-н Кючукоглу благодари за топлото посрещане и изрази увереност, че работната среща ще допринесе за по-доброто опознаване на партньорите.
За дейностите по проекта, осъществени до момента в двата партньорски региона, разказаха координаторитe на проекта Милка Харизанова и Хюкчет Вурал, Веселина Чолакова - директор на ПГ по туризъм Иван Вазов” – Слънчев бряг, Светозар Янев – председател на Управителния съвет на РАУПП – Бургас и Мюхсин Ерхан – психолог от Центъра за ориентиране и изследвания – Ерзурум.
2. Срещи с представители на местната власт. Посещения на училища.
В програмата на работната среща бяха включени срещи с представители на местната власт и посещения в различни училища в Бургас и областта с цел запознаване на място с особеностите на българската образователна система.
Делегацията от град Ерзурум бе приета от д-р Лорис Мануелян – заместник-кмет на община Бургас по здравеопазване, превенции, социални дейности, трудова заетост и спорт. В срещата взеха участие г-жа Веселина Таралова – директор на Дирекция „Образование и демографски въпроси” и г-жа Магдалена Япаджиева – експерт по демографските въпроси. Г-н Джанип Кючугоглу запозна домакините с град Ерзурум, като изтъкна, че през 2011 година градът ще бъде домакин на Зимната универсиада. Той посочи, че в града има много училища, в които се обучават 180 000 ученици, както и университет с 40 000 студенти. От своя страна д-р Мануелян посочи, че Бургас е град, в който живеят представители на различни етноси – българи, гърци, евреи, арменци, турци. Всички те живеят заедно, като проявяват толерантност към различията, а това прави град Бургас пример за мирно съвместно съществуване.  
Уточено бе, че в скоро време ще бъдат осъществени контакти между Бургас и Ерзурум и извън рамките на проекта. Г-н Мануелян прие поканата да посети град Ерзурум по време на Зимната универсиада през 2011 година.
Посещението в Центъра за превенция на престъпността и насилието - Бургас имаше за цел запознаване с опита на Община Бургас за решаване на проблемите, породени от различните форми на насилие. В помощ на жертвите на насилие много организации – община, полиция, съд, училище, здравни работници, неправителствени организации, медии - са обединили усилията си, за да се преодолее стресът, да се изведат жертвите от мястото на насилието и да се подготвят необходимите документи за представяне пред компетентните органи. Гостите зададоха много въпроси и разказаха, че в Република Турция има отделно министерство, което се занимава с проблемите на семейството и на жената. Освен това домакините научиха колко силно е влиянието на неписаните закони, които уреждат взаимоотношенията в семейството.
Представителите на град Ерзурум бяха приети и от кмета на община Руен г-н Исмаил Осман. Той ги запозна със структурата на община Руен, с поминъка на населението и с дейностите за подпомагане на образованието в общината. Двете страни изразиха готовност за бъдещо сътрудничество чрез разработване на общи проекти по различни европейски програми.
 Групата от Турция посети 3 училища, за да се запознае на място с организацията на образователно-възпитателния процес, с ролята на училищните настоятелства за подобряване на образователната среда, с проблемите и постиженията на училищата, в които се обучават деца билингви, с участието на български училища в европейските програми. При посещението си в ОУ „Братя Миладинови” – Бургас гостите се увериха, че материалната база и естетизацията на училищната среда имат важно значение за постигане на високи резултати от образователно-възпитателния процес. Изключителен интерес предизвика и посещението в ПГЕЕ „К.Фотинов” – Бургас, където домакините споделиха опита си от работата по проекта „Професионалисти с европейско измерение” по програма „Леонардо да Винчи”. При посещението в СОУ „Елин Пелин” – с. Руен гостите бяха приветствани на български и на турски език от ученици билингви, които изучават майчин турски език  под формата на СИП и ЗИП. В своето слово директорът на училището г-жа Зорка Петкова подчерта, че в училището се обръща голямо внимание на допълнителната работа с учениците, осъществявана под различни форми, с цел постигане на желаните от всички резултати. Участниците в работната среща се запознаха с условията, в които се извършва обучението, и бяха приятно изненадани от подредените и чисти класни стаи, коридори и фоайета, от етнографския кът, от богатата украса, създавана от учителите и учениците.
          3. Посещение в ПГТ „Иван Вазов” – Слънчев бряг. Ден на проекта.
          На 29.04.2010 г. гостите от град Ерзурум посетиха ПГТ „Иван Вазов” – Слънчев бряг. Те взеха участие в Деня на проекта, който се проведе под наслов „Ние казваме заедно Не на насилието в училище!" Откриването на проявата стана в присъствието на доц. д-р Таня Борисова – началник на РИО – Бургас и г-жа Янка Христова – директор на дирекция „Образование” при община Несебър.
Г-жа Милка Харизанова – координатор на проекта, награди учениците, класирани на първо място в проведения конкурс за лого, лозунг и плакат на проекта. Наградените ученици получиха MP3&MP4 плеъри и сертификати, а всички участници в конкурса получиха сертификат за участие.
Денят на проекта даде възможност на участниците в различните клубове, създадени в рамките на проекта, да представят своите умения. Ръководителите на клубовете представиха дейностите, извършени до момента. Г-н Станимир Стаматов – помощник –директор и ръководител на Клуб „Екология” - представи основните акценти в заниманията с учениците и изготвената брошура за редките и защитени растителни видове в област Бургас.
Г-жа Ваня Андреева – ръководител на Клуб „Връзки с обществеността” - сподели, че участниците в клуба са изготвили информация за проекта и за град Ерзурум, с която са запознати всички ученици в училището. Освен това с помощта на учителите по английски език в училището те са превели брошурата, изготвена от Клуб „Екология”, на английски език.
Интерес у гостите предизвика и разказът на г-н Златко Белчев – ръководител на Клуб „Спорт”. Той сподели, че спортът е изключително подходяща възможност за сваляне на емоционалното напрежение у учениците и за намаляване на проявите на агресия. Според него спортните зали и игрищата в училището са заети постоянно – от 8.00 до 20.00 ч., като предпочитаните спортове са тенис на маса, волейбол, футбол, фитнес. Училищните отбори печелят призови места в областта при участие в различни състезания.
Г-н Марин Господинов – ръководител на Клуб „Театър” – разказа за работата си с талантливите ученици в училището. Участници в клуба представиха скечове, които бяха посрещнати с бурни овации от присъстващите.
Г-н Хюкчет Вурал – координатор на проекта от турска страна, сподели, че е впечатлен от работата, която се върши по проекта. Според него „тази грозна дума „насилие” не подхожда изобщо на такива хубави ученици” и това е причина при определяне на краткото название на проекта да се избегне думата „насилие” и да се избере името „Пет стъпки”. Предстои още много работа, но партньорите вече са извървели заедно първите стъпки, което е гаранция за успешното продължение на работата по проекта.
Всички участници в работната среща получиха сертификати за участие, а разменените сувенири, знамена и плакати ще бъдат символ на установените приятелски отношения.
4. Посещения на природни забележителности и културно-исторически места.
В програмата на работната среща бяха включени и посещения на природни забележителности и културно-исторически места в Бургас и областта, както и в град Варна с цел запознаване с природата, културата и историята на България. Незабравими спомени у гостите оставиха посещенията на Защитената местност „Пода” край Бургас, на Археологическия музей и Художествената галерия в Бургас, на старинния Несебър, на църквата „Св.Св. Кирил и Методий” в Бургас и катедралата „Успение Богородично” във Варна. Морето и морските градини в Бургас и Варна си спечелиха нови почитатели в лицето на партньорите ни от град Ерзурум.
Седмицата, пълна с впечатления и запознанства, измина бързо, но се оказа достатъчна, за да се създадат нови контакти и нови приятелства. При раздялата гостите благодариха сърдечно за гостоприемството и за вниманието, с което са били обградени през цялото време на своя престой в Бългрия.
Координаторите на проекта уточниха бъдещите дейности и времето за провеждането на следващите работни срещи.
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.9966