Училище за мен

  [BG]   EN  
Училище за мен

 
Рейтинг: 3.00
(150)
Начало


Новини Връзки Документи Лични файлове Галерия За контакти Календар

Новини / Актуална информация

15 Октомври 09, 16:33 / Автор: Милка Харизанова
Проект "5 стъпки за преодоляване на насилието в училищната среда"
 
5 СТЪПКИ
ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА НАСИЛИЕТО В УЧИЛИЩНАТА СРЕДА

Програмата „Учене през целия живот”е създадена с  Решение No.1720/2006/EC на Европейския парламент и на Съвета от 15 ноември 2006 г. Тя стартира на 01 януари 2007 г. и ще продължи до 31 декември 2013 г.
Общата цел на Програмата „Учене през целия живот” е да допринесе чрез учене през целия живот за развитието на Европейската Общност като общество, основано на знания, с устойчиво икономическо развитие, с повече и по-добри работни места. Една от нейните цели е и осигуряването на по-добра защита на околната среда за бъдещите поколения. Програмата цели и обмен на знания, сътрудничество и движение между системите на образование и обучение в рамките на Общността.
Програма „Учене през целия живот” се състои от четири секторни програми, от които секторна програма „Коменски” е насочена към усъвършенстване на училищното образование.Тази програма е насочена към нуждите на преподавателите и учениците от детските градини и училищата, както и към други институции и организации, работещи в сферата на средното образование, и към институциите и организациите, осигуряващи или подкрепящи процеса на образование и обучение. Нова за тази секторна програма е дейността „Регионални партньорства”, в рамките на която и РИО – Бургас изготви проект, който бе одобрен за изпълнение и получи финансова подкрепа от ЕК за реализацията му.
Регионалните партньорства по „Коменски” целят засилване на европейското измерение в училищното образование чрез популяризиране на сътрудничеството между местните и регионални власти, имащи участие в училищното образование в Европа. Партньорствата предоставят на образователните власти, в сътрудничество с училища и други участници в образованието в различни региони, възможността да работят заедно по една или повече теми от взаимен интерес.
Регионалните партньорства по „Коменски” помагат на участващите региони да развиват и обменят добри практики, да разработват средства за устойчиво трансгранично сътрудничество, с цел засилване на европейското измерение в училищното образование и предлагане на европейски учебен опит на учениците, преподавателите и лицата, отговарящи за управлението на училищните системи.
Регионалните партньорства по „Коменски” се състоят от 2 партньорски региона. Всеки партньорски регион следва да включва:
- институция на местната или регионална власт, 
  имаща  участие в училищното образование;
- поне едно училище;
- поне един друг подходящ местен партньор (напр.   
  младежки или спортни клубове,  сдружения на родители и  
  ученици, местни институти за обучение на учители, 
  други доставчици на образование, организации за ПОО 
  (професионално образование и обучение) и местни 
  работодатели, музеи и  консултантски  
  служби/консултативни съвети).
            Само местните и регионални власти, имащи участие в училищното образование, са правоспособни да кандидатстват за финансиране и координират проекта в рамките на своя регион.
Регионалните партньорства по „Коменски” задължително включват партньори от две страни участнички в Програмата „Учене през целия живот”; единият участващ регион задължително е от държава членка на Европейския съюз.
Регионалните партньорства по „Коменски” трябва да помогнат на регионите да подобрят образованието, предлагано от тях на младите хора. Основната цел на Регионалните партньорства по „Коменски” не е да включва пряко ученици или студенти, а да насърчава развитието на организираното сътрудничество между партньорските региони.
История на проекта.
Проектът се реализира в резултат на установен контакт с представител на Областна дирекция на народната просвета – Ерзурум, който миналата година бе участник в учебна визита, организирана от РИО – Бургас. Г-н Хюкчет Вурал – експерт в Отдел „Координация на проекти” от Областната дирекция на народната просвета в град Ерзурум - направи предложение за партньорство и в определения срок проектът бе изработен и представен в двете национални агенции. След проведената селекция на национално и международно ниво проектът е одобрен и всеки от партньорите сключи договор за финансова подкрепа на дейностите по проекта.
Партньори:
Координиращ регион / Партньорски регион 1 - Ерзурум, Турция
-     Областна дирекция на народната просвета – Ерзурум
-     Средно училище „Шукрю паша” -  Ерзурум
-     Център по ориентиране и изследвания - Ерзурум
 
Партньорски регион 2 - Бургас, България
-     Регионален инспекторат по образованието – Бургас
-     Професионална гимназия по туризъм „Иван Вазов” - Слънчев бряг
-    Регионална асоциация на училищните психолози
и педагози – Бургас
         Цели на проекта:
-     Да допринесе за намаляване на насилието в училищната 
среда.
-  Да подпомогне адаптирането в училищната среда на учениците, които имат склонност към прояви на насилие, чрез включването им в социални и културни дейности.
-   Да се създаде модел за работа с младите хора с цел преодоляване на насилието.
-    Образователните институции в двата партньорски региона да подобрят качеството на образованието, предлагано на младите хора.
-     Да се развива умението на партньорите за работа в екип.
-    Да се поощри участието на учениците в международни проекти.
-     Да се насърчат младите хора да учат чужди езици с цел по-добра комуникация между партньорите.
Работна програма.
Дейностите по проекта ще бъдат осъществени в 5 стъпки:
            1. Изследвания и анализи.
            2. Обучение – на ученици, учители и родители
            3. Информиране на обществото за Проекта.
            4. Социални и културни дейности – в рамките на проекта на ученицете ще бъде предложено участие в следните клубове - Клуб „Спорт”, Клуб „Театър”, Клуб „Танци”, Клуб „Екология” и Клуб „Връзки с обществеността”
            5. Продукти и резултати – табла, презентации, брошури, списание, страница в Интернет.
            В рамките на проекта ще се проведат работни срещи на представители на двата партньорски региона, дни на проекта, изложби, състезания, конференция по темата на проекта и ще се осъществят 24 мобилности, т.е. по 24 представители на участващите институции в проекта от България и Турция ще имат възможност да пътуват до страната партньор с цел обмяна на добри практики. 
           Срок за изпълнение на проекта – 2 години: 01.08.2009 – 31.07.2011г.          
           Финансова подкрепа от Европейската Комисия за реализиране на проекта:
25 000 евро. 
           Очаквани резултати:
-      Случаите на насилие в избраните като партньори училища  
 ще намалеят и в учебната среда ще бъдат постигнати мир и  спокойствие;
-     Ще се повиши качеството на образованието;
-     Ученици, учители и родители ще се включат активно в работата на двустранното партньорство и ще опознаят културата на партньорите;
-     Броят на социалните и културни дейности ще се увеличи в партньорските училища и учениците ще се осъзнаят участието си в тях като дълг и отговорност заедно с други ученици;
-     Родителите ще бъдат в тясна връзка с училищата чрез установяване на преки контакти с учителите.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1065