Училище за мен

  [BG]   EN  
Училище за мен

 
Рейтинг: 3.00
(150)
Начало


Новини Връзки Документи Лични файлове Галерия За контакти Календар

Новини / Актуална информация

Вземи в gLOG
30 Ноември 09, 11:43 / Автор: Милка Харизанова
Първа работна среща по проекта "5 стъпки за преодоляване на насилието в училищната среда"

          В изпълнение на работната програма на проекта
„5 стъпки за преодоляване на насилието в училищната среда” в периода 16.11.2009 – 20.11.2009 г. 12 представители на 3 институции от област Бургас, участващи в проекта, взеха участие в работна среща, която се проведе в град Ерзурум, Турция. Групата се ръководеше от доц. д-р Таня Борисова – началник на РИО – Бургас и ръководител на проекта от България. Проектът се реализира в рамките на програма „Учене през целия живот” на Европейската комисия, секторна програма „Коменски”, дейност „Регионални партньорства „Коменски”. В този проект РИО – Бургас е партньор на Областна дирекция на народната просвета в град Ерзурум, Турция. Местни партньори на РИО – Бургас в проекта са ПГ по туризъм „Иван Вазов” – Слънчев бряг и Регионалната асоциация на училищните психолози и педагози – Бургас.
Работната среща премина при спазване на предварително изготвената програма. В нея бяха включени:
1.  Представяне на проекта пред директори на училища от град Ерзурум и областта.
2. Представяне на образователните системи на Република България и на Република Турция.
3. Анализ на 4 варианта на анкета за извършване на изследване сред учениците от двете училища, с която да се установят съществуващи проблеми във връзка с насилието в училищната среда.
4. Запознаване с природните забележителности и с културно-историческото наследство на град Ерзурум.
В резултат на работната среща партньорите постигнаха договореност относно бъдещите съвместни дейности по проекта - провеждане на анкета сред учениците, обучение на родители, учители и ученици, създаване на клубове по интереси, създаване на страница на проекта в Интернет. Решено бе втората работна среща по проекта да се проведе в края на масец април 2009 г. в Бургас и Слънчев бряг.
По време на работната среща бяха установени преки контакти с участниците в проекта от Република Турция – с представители на Областната дирекция на народната просвета в град Ерзурум и с нейния директор г-н Февзи Будак, с директора и учителите от Средно общообразователно училище „Шукрю паша”, с представители на Центъра за ориентиране и изследвания. Това даде възможност на участниците от България да се запознаят на място с турската образователна система, с организацията на учебния процес в училищата и с процедурите по приема на ученици в средните училища и назначаването на директорите и учителите. Групата посети 4 училища в град Ерзурум – начално училище, средно общообразователно училище, частно училище и професионална гимназия. Всички участници бяха силно впечатлени от дисциплината на учениците и реда в училищата, които са гаранция за спокойното провеждане на учебните занятия.
Освен пряката работа по проекта, благодарение на много добрата организация от страна на домакините, участниците в работната среща от България имаха възможност да се запознаят с природните забележителности и с културно-историческото наследство на град Ерзурум. Наученото за града и хората, които живеят в него, за историческото минало и за настоящето на този край доказва по убедителен начин, че град Ерзурум има хилядолетна история, с която се гордеят неговите жители. В момента в града живеят много млади хора, за които държавата полага грижи с цел получаване на добро образование като гаранция за успешното му бъдеще.
За участието си в работната среща всички представители от България получиха сертификати.

Снимки от град Ерзурум и от работната среща може да видите тук:
http://mharizanova.snimka.bg/travel/erzurum-turkey.449208.16198162

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.1147