Училище за мен

  [BG]   EN  
Училище за мен

 
Рейтинг: 3.00
(150)
Начало


Новини Връзки Документи Лични файлове Галерия За контакти Календар

Новини / Актуална информация

Вземи в gLOG
14 Декември 09, 14:48 / Автор: Милка Харизанова
Доц. д-р Радослав Радев в Бургас
На 10. и 11. декември 2009 г. в ПГЕЕ „К.Фотинов” - Бургас се проведоха 2 открити урока по литература в ХІ и ХІІ клас. Уроците се осъществиха благодарение на съдействието на директора на ПГЕЕ „К.Фотинов” - Бургас г-н Коста Папазов и на учителите от МО при КОО „Български език и литература” в училището с председател д-р Петър Петров. Уроците изнесе доц. д-р Радослав Радев – преподавател във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”.
Темите на уроците бяха следните:
ХІ клас – „Коментар и коментирано четене при изучаване на творчеството на Иван Вазов” („Дядо Йоцо гледа”);
ХІІ клас -  „Коментар и коментирано четене при изучаване на творчеството на Йордан Йовков” („Старопланинески легенди” - „Шибил”).
Г-н Р.Радев демонстрира един различен начин за работа с текста, като постави акцент върху опозицията „присъстващо / отсъстващо” в художествения текст. Той умело провокира учениците да споделят непосредствените си впечатления от текста на разглежданите разкази, използва много допълнителна информация за авторите, за техния маниер на писане, за различните измерения на основните проблеми. Илюстрациите към всеки от текстовете и цитираните мнения на критици и творци позволиха на учениците да се ориентират по-добре в контекста на създаването и фунционирането на известните разкази на Ив. Вазов и Й.Йовков.
В дискусията след уроците присъстващите учители изразиха своето задоволство от различния поглед към познатите художествени текстове, който представи доц. д-р Р.Радев и умението му  да провокира учениците да разчитат посланията на авторите. В същото време учителите по БЕЛ от град Бургас изразиха притесненията си от липсата на достатъчно време за работа със задължителните текстове, чийто обем е твърде голям предвид малкия брой часове за работа в задължителната подготовка. Това е много сериозен проблем особено в професионаланите училища, където в ХІІ клас има само по 2 часа седмично за предмета български език и литература – задължителна подготовка.
Учителите по БЕЛ предложиха да се проведе и друга среща, чиято тема да бъде „Създаване на есе” и доц. д-р Р.Радев изрази готовност за това.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.0365