Училище за мен

  [BG]   EN  
Училище за мен

 
Рейтинг: 3.00
(150)
Начало


Новини Връзки Документи Лични файлове Галерия За контакти Календар

Новини / Актуална информация

Вземи в gLOG
01 Юли 11, 11:13 / Автор: Милка Харизанова
Иновативни практики за превенция на насилието в училищната среда
ИНОВАТИВНИ ПРАКТИКИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА НАСИЛИЕТО В УЧИЛИЩНАТА СРЕДА
Научно-практическа конференция

 
                На 21 юни 2011 г. в Културен център „Морско казино” – Бургас се проведе научно-практическа конференция на тема „Иновативни практики за превенция на насилието в училищната среда”. Конференцията е един от продуктите на проекта „Пет стъпки за преодоляване на насилието в училищната среда”, който се реализира по Програма „Учене през целия живот” на Европейската комисия, секторна програма „Коменски”, дейност „Регионални партньорства „Коменски”.
Конференцията се организира от Регионалния инспекторат по образованието – Бургас, ПГТ „Иван Вазов” – Слънчев бряг и Регионалната асоциация на училищните психолози и педагози – Бургас със съдействието на Община Бургас. Научен ръководител на конференцията бе доц. д-р Хрисула Недялкова от Университет „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас, а модератор - Емилия Радева, старши експерт по организация на средното образование в РИО – Бургас.
В конференцията взеха участие представители на държавната, регионалната и местната власт, психолози и педагогически съветници, директори и помощник-директори на училища, учители, секретари на местни комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и за борба с трафика на хора, експерти от Главна дирекция „Контрол по правата на детето” – отдел „Бургас”. В конференцията взе участие и групата от град Ерзурум (Турция), която бе в България във връзка с осъществяванато на четвъртата работна среща по проекта.
               В своя встъпителен доклад доц. д-р Хрисула Недялкова обърна внимание на факта, че семейството - както родителите, така и братята или сестрите - са определящи фактори за развитието на враждебно и агресивно поведение при децата, независимо от техния пол. „Ако искаме да направим нашето общество по-безопасно и спокойно място за нашите деца, трябва само да дадем тежест на един от най-важните фактори за развитие на човешката личност – семейството. Много е важно да се подкрепят семействата. Вниманието и емоционалната привързаност, които могат да предоставят на децата, са ценна основа за формирането им като завършени, пълноценни личности.” – посочи доц. д-р Недялкова.
Иван Игов от Дружеството на психолозите в България привлече вниманието на аудиторията върху една нова форма на насилие, родила се с навлизането на новите технологии в нашия живот, а именно – кибертормозът. Посочвайки различни прояви на кибертормоз, авторът сподели своите виждания за действията на обществото с цел справяне с този проблем.
Докладът, подготвен от г-н Угур Елмас – директор на Центъра за ориентиране и изследвания в град Ерзурум, бе представен от  психолога Ерол Юзджан. Откроена бе работата на Центъра за ориентиране и изследвания за намаляване и предотвратяване на насилието в училище.
         Конференцията бе една възможност за специалистите в областта на превенцията на насилието да споделят своя опит от работата си по проблема и да привлекат вниманието на обществеността върху необходимостта от целенасочена работа с участниците в образователния процес и със семействата на учениците по темата за насилието. Това ще подпомогне усилията на учителите и на училищните ръководители, насочени към създаване на благоприятна среда за обучение и възпитание на учениците.
          Докладите и презентациите на участниците в конференцията са записани на компактдиск и бяха предоставени на всички заинтересовани лица и институции.
         Участниците с доклади в конференцията получиха диск със запис на докладите и презентациите и сертификати за участие.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.09