Училище за мен

  [BG]   EN  
Училище за мен

 
Рейтинг: 3.00
(150)
Начало


Новини Връзки Документи Лични файлове Галерия За контакти Календар

Новини / Актуална информация

Вземи в gLOG
15 Май 08, 16:17 / Автор: РИО - Бургас
VІІ научно-практическа конференция "Европейски измерения на българската литература" - Бургас, 12-13 май 2008 г.
"ЕВРОПЕЙСКИ ИЗМЕРЕНИЯ 
НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА"
Седма научно-практическа конференция 
за ученици /ІХ – ХІІ клас/
 
 
Под егидата на д-р  Румяна Желева – член на Европейския парламент от Република България
   За седми пореден път Регионалният инспекторат по образованието – Бургас организира научно-практическа конференция на тема „Европейски измерения на българската литература”. Настоящото издание на конференцията се проведе на 12 и 13 май в град Бургас под егидата на д-р Румяна Желева – член на Европейския парламент от Република България.
            Участници в конференцията са ученици от ІХ до ХІІ клас на профилирани и професионални гимназии от град Бургас. Те се представят със собствена разработка в жанра статия, подготвена под ръководството на учителите им по български език и литература. Ново изискване към участниците е да изготвят резюме на един от европейските езици, които изучават в училище. В своите материали участниците извършват съпоставка на проблеми, идеи и образи в произведения на български и европейски творци. Важно условие за участие в конференцията е съобразяването с предварително оповестените критерии за оригиналност, високо ниво на литературна и езикова компетентност и убедителна аргументация на избраната лична позиция.
Участниците анализират произведения от българската литература и откриват общи теми и мотиви в творчеството на българските и на европейските поети и писатели.  Те изтъкват както влиянието на западноевропейските творци върху българските поети и писатели, така и майсторството на родните ни творци при създаването оригинални образи и картини. Това подчертава характерната за Европа от наши дни идея за единство в многообразието.
Участниците в конференцията посочват върховете в развитието на българската литература и ги съизмерват с най-значимите постижения на европейската литература. Те доказват, че българската култура и в частност българската литература са съизмерими с културата и литературата на другите европейски народи.
Младите изследователи застъпват идеята, че творчеството на българските поети и писатели е неотменима част от европейската култура, че българските творци следват традициите на Европа, но създават оригинални творби, чрез които допринасят за утвърждаването на България като люлка на самобитна култура. Специално внимание се обръща на културния диалог между Европа и Българиякато важен фактор за развитието на българския език и българската литература.
            Материалите от конференцията са отпечатани от издателство „Либра скорп” – Бургас в специален сборник. Всички участници – учители и ученици - получават грамота за участие и екземпляри от сборника. Екземпляри от сборника ще получат и училищните библиотеки на всички средни училища в областта.
            Конференцията допринася за развитието на творческия потенциал на учениците, като им дава трибуна за споделяне на резултата от работата по определен проблем. Разискванията върху проблемите на българската литература показват желанието на учениците за постигане на вярна оценка на книгите, с които те се срещат в своя живот. Участието им в подобни форуми няма да е последно, защото много от тях трайно ще свържат своята бъдеща професионална реализация с писаното слово.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.4038