Училище за мен

  [BG]   EN  
Училище за мен

 
Рейтинг: 3.00
(150)
Начало


Новини Връзки Документи Лични файлове Галерия За контакти Календар

Новини / Актуална информация

03 Февруари 11, 23:03 / Автор: Петя Върбанова
Добри практики
Работата на МО по БЕЛ  
във връзка с подготовката на зрелостниците 
за  успешно полагане на ДЗИ по БЕЛ

Петя Върбанова – главен учител
СОУ „Христо Ботев” - гр. Карнобат
 
 
       Една от глобалните теми, залегнали в плана на МО, е свързана с откриването на ефективни методи за подготовка за 12-класници за матура. Фактът, че близо 50% от учениците  в училището са билингви, ни насочва към търсенето на специален подход при обучението им. Дейността на МО е ориентирана към модернизиране на образователния процес и въвеждане на ИТ за осигуряване на условия за устойчиво качество при обучението по БЕЛ. За постигане на заложените в ДОИ езикови, литературни и социокултурни компетентности, за мотивиране на учениците за учебна дейност се създават различни мултимедийни продукти – презентации за живота и творчеството на изучавани автори, откъси от филми по изучени произведения, клипове със сътрудничеството на МО по ИТ. Необходимостта от въвеждането на нови подходи изправи учителите по БЕЛ пред ново предизвикателство -  използването на интерактивната дъска в обучението.
         Усилията ни са насочени към разнообразни извънкласни форми на работа. Предходната година работихме по проект, финансиран от Европейския структурен фонд „Развитие на човешките ресурси” - „Да запалиш искрата”. Създадени бяха СИП-ове, школи и формации: „Език мой”, „Словото наше”, „ Млад журналист”, „Театрална работилница”, „Как да се подготвим успешно за матурата по БЕЛ”, които въоръжиха учениците с повече и по-задълбочени знания за езика, повишиха теоретическото езиково равнище, пробудиха интерес към езика и посочиха различни начини за решаване на езикови проблеми, свързани с правоговора, правописа, лексикалния облик и стилистичната окраска на думите, изработиха верен езиков усет, получиха поле за изява. Организираните срещи с писатели и поети – Керана Ангелова, Димитрина Равалиева, Татяна Йотова съдействаха за активизиране на творческото начало, за развитие на творческите способности на учениците, за повишаване на самочувствието им, че са инициатори и организатори на езиковия живот. Помогнаха за нравственото усъвършенстване на участниците, превърнаха ги в активни личности. Създаден беше училищен вестник и подлистник в общинския печатен орган. Тези изяви и срещи с творци провокираха учениците и ги мотивираха за работа, породиха желание за участие в конкурси, олимпиади, тържества, състезания не само на училищно равнище. През настоящата учебна година училищното ръководство подкрепи желанието на учениците и част от тези извънкласни форми продължиха работата си. Във връзка с грижата за ученика е създадена и школа за подготовка за зрелостните изпити по БЕЛ, в която преподавателите на обменни начала разширяват знанията на учениците по учебния предмет. С финансовата подкрепа на училищното ръководство МО разполага с разнообразни сборници, помагала и други материали, необходими за подготовка за матура по БЕЛ.
        Дейността на обединението е свързана и с постигането на приемственост в различните етапи на обучението – посещение на открити уроци, опознаване на учениците и техните възможности и интереси, обсъждане на резултатите им, споделяне на опит за изграждане на умения за създаване на различни жанрове ученически текстове – алгоритъм за изготвяне на интерпретация и на интерпретативно съчинение, за изготвяне на план-тезис, конспект, резюме, уточняване на единни критерии за проверка и оценка на писмените работи на учениците и скали за превръщането на точките в цифрова оценка.
        Създаденият архив на МО включва тестове, критерии и скали за оценяване, мултимедийни презентации, конспекти и билети за изпити, доклади-анализи на резултатите от входно, междинно и изходно ниво на знанията и уменията на учениците, както и сценарии за състезания, викторини, за училищни тържества. В края на учебната година преподавателите по БЕЛ изготвят Доклад за резултатите от зрелостните изпити, който анализира типовете грешки и начините за преодоляването на слабостите.
      Отношенията в МО са основани върху сътрудничество, взаимопомощ и добронамереност. Учителите по БЕЛ работят в екип, обменят информация, споделят опит, водят активен диалог, обединени от общите цели и усилия. На вниманието на преподавателите са новите реалности в училище и начините за справяне с техните предизвикателства.
                                                                                         
 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1002