Училище за мен

  [BG]   EN  
Училище за мен

 
Рейтинг: 3.00
(150)
Начало


Новини Връзки Документи Лични файлове Галерия За контакти Календар

Новини / Актуална информация

Вземи в gLOG
25 Май 11, 15:39 / Автор: Милка Харизанова
Международна конференция "Регионалните партньорства "Коменски" - създаване на европейска мрежа на регионите" - Бордо, Франция
По покана на Eвропейската комисия г-жа Милка Харизанова - старши експерт по БЕЛ в РИО - Бургас взе участие вконференция на тема „Регионалните партньорства „Коменски” – създаване на европейска  мрежа на регионите”. Конференцията се проведе на 11 и 12 май 2011 г. в град Бордо (Франция). В конференцията участваха представители на всички европейски страни, работещи по Програма Учене през целия живот - координатори на проекти за регионални партньорства, представители на национални агенции и представители на местната и регионална власт.
По време на конференцията се проведоха 4 пленарни заседания, в работата на които взеха участие г-н Адам Покорни -  началник на отдел в Главна дирекция „Образование и култура” на Европейската комисия, Алин Ника – представител на Комитета на регионите и г-жа Маргарита Лаго – координатор за програма „Коменски” от Главна дирекция „Образование и култура” на Европейската комисия. Темите на пленарните заседания и на докладите в тях бяха следните:
  •  Училищата на 21. век – ролята на регионалното сътрудничество:
- Ключови компетентности за учене през целия живот – как училищата могат да се  променят, за да отговорят на промените през 21. век?
  • Ролята на училищното образование за промяната по отношение на социалното  включване и намаляването на социалните различия;
  • Административни и финансови въпроси, свързани с изготвяне на финалните отчети на проектите за регионални партньорства.
  • Ролята на местните и регионални власти за създаване на европейско пространство за образование и обучение;
            Част от конференцията премина и в работа по групи, като всяка от групите дискутираше определена тема:
            - Ключови компетентности, отваряне на училищата към нови начини за обучение и учене;
            - Включваща, подкрепяща и мотивираща образователна среда за всички и как да се преодолее ранното напущане нта училището;
            - Подготовка на учителите и на училищните ръководители за променящата се училищна среда;
            - Училищно сътрудничество с местната общност и с бизнеса.
Г-жа Харизанова взе участие в работата на ІІ група, в която се обсъждаше проблемът за ранното напущане на чилището. Статистиката показва, че в Испания 30% от младите хора напущат училище твърде рано. Участниците в групата споделиха, че този проблем е характерен за децата на мигранти и за деца от малцинствени групи (предимно от ромски произход) в Испания, Ирландия, Турция, Германия, Белгия, Полша. За преодоляването му се разработват проекти, чрез които се цели влючване на родителите в дейности в подкрепа на училището и обучение в Училища за родители. Г-жа Ана Пинтадо от град Астуриас (Испания) представи проекта SPICE, разработен съвместно с партньори от Исландия за споделяне на опит в работата с деца на мигранти. Интересни идеи сподели и г-н Тео ван де Веердонк от Холандия, който представи проекта DROPS, осъществяван в партньорство с Германия. Привличане на родителите, подобряване на преподаването и ученето, професионално ориентиране – това са част от дейностите по проекта, целящ намаляване на броя на учениците, които напущат рано училище без необходимата квалификация.
Разискванията по проблема очертаха необходимостта от психологическа подкрепа на тези ученици и на техните семейства за промяна на отношението им към образованието и за превръщането му в ценност за представителите на тези общности.
Координаторите на проекта Пет стъпки за преодоляване на насилието в училищната среда от Република Турция - г-н Хюкчет Вурал,  и от България - г-жа Милка Харизанова, представиха в залата за експозиции материали, предоставящи информация за дейностите по проекта.
Участниците в конференцията получиха нова информация за възможностите на Програма Учене през целия живот” за обучение и квалификация на специалистите в сферата на средното образование. Запознаването с добрите практики в работата по проекти по дейност Регионални партньорства и установяването на лични контакти с много хора както от България, така и от други европейски страни е предпоставка за разработване на нови съвместни проекти.
Много полезна е предоставената информация относно изготвянето на финалния отчет на проектите за регионално партньорство и по-специално за подготовката на финансовия отчет.
По покана на кмета на град Бордо г-н Ален Жупе участниците в конференцията присъстваха на церемонията по връчване на наградите на Фондация Хипокрен на най-добрите проекти за междуучилищни партньорства от Република Франция. Церемонията се състоя в Кметството на град Бордо и в нея взеха участие представители на Фондация Хипокрен”, г-н Ян Трушчински – генерален директор на Дирекция „Образование и култура” на Европейската комисия, директорът на Френската национална агенция „Образование и обучение” г-н Антоан Годбер, ректорите на Академиите в Бордо, Монпелие и Париж.
Освен това участниците в конференцията имаха възможност да се запознаят с културно-историческите и природните забележителности на град Бордо, който е включен в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно-историческо наследство.  

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1057