Училище за мен

  [BG]   EN  
Училище за мен

 
Рейтинг: 3.00
(150)
Начало


Новини Връзки Документи Лични файлове Галерия За контакти Календар

Новини / Актуална информация

Вземи в gLOG
26 Юли 11, 13:43 / Автор: Милка Харизанова
Пета работна среща по проекта "Пет стъпки"
ПЕТА РАБОТНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ „ПЕТ СТЪПКИ”
Ерзурум, 16.07. – 21.07.2011 г.
 
            От 16.07. до 21.07.2011 г. в град Ерзурум (Турция) се проведе петата работна среща по проекта „Пет стъпки за преодоляване на насилието в училищната среда. Делегацията от България се оглавяваше от инж. Виолета Илиева – началник на РИО – Бургас. В работната среща взеха участие Милка Харизанова – старши експерт по български език и литература в РИО – Бургас, координатор на проекта, инж. Нина Цанкова – старши експерт по квалафикацията на педагогическите кадри, и Милена Димитрова – член на Регионалната асоциация на училищните психолози и педагози – Бургас.
            Двугодишният проект, който се реализира в рамките на програма „Учене през целия живот” на Европейската комисия, секторна програма „Коменски”, дейност „Регионални партньорства „Коменски”, приключва на 31.07.2011 г. и проведената работна среща имаше за цел отчитане на резултатите от проекта.
Работната среща премина при спазване на предварително договорената от координаторите на проекта програма. В нея бяха включени:
1. Среща с екипа на Отдела за европейски проекти към Областна дирекция на народната просвета в град Ерзурум, координиращ работата по проекта.
2. Анализ на резултатите от проекта и представяне на изготвения от екип на координиращия регион в рамките на проекта наръчник за училищата Предложения за решаване на проблема с насилието в училищните среди”.
3. Среща с г-н Абдуллах Билге - директор на Областната дирекция на народната просвета – Ерзурум.
4. Посещение в Центъра за ориентиране и изследвания – Ерзурум – местен партньор на Областната дирекция на народната просвета – Ерзурум в проекта. Среща с директора на центъра г-н Угур Елмас.
5. Обсъждане на съдържанието на списание с информация за дейностите по проекта, което ще бъде издадено на езиците на партньорите.
6. Запознаване с природните забележителности и с културно-историческото наследство на градовете Ерзурум и Истанбул.
Допълнително в програмата на работната среща бе включено посещение в новия Младежки център в град Ерзурум, създаден в резултат на реализиран проект на Община Ерзурум. Този център осигурява на младите хора от града възможности за придобиване на професия с цел реализация на пазара на труда и предлага интересни занимания за свободното време.
Работната среща постави официално финал на проекта, като бе отчетено следното:
1. Проектът е изпълнил своята мисия и е постигнал предварително набелязаните цели:
               - създадени са контакти мужду институциите на регионалната власт в Ерзурум и в Бургас, между двете училища и организациите на психолозите в двата партньорски региона
               - всички планирани дейности (5-те стъпки на проекта) са осъществени и са имали положителен ефект върху участниците в проекта;
               - участниците в проекта са получили информация по темата за насилието и за начините за реагиране в ситуации на насилие;
              - материалите от проекта – анкети, анализи, доклади, презентации, снимки и видеофилми – са публикувани на страницата на проекта в Интернет, отпечатани са на хартиен носител и в компактдискове.
2. В рамките на проекта са осъществени общо 53 мобилности, което позволи на представители на образователните институции от двата партньорски региона да пътуват до Ерзурум и Бургас за участие в работни срещи и конференции. Участниците в проекта се запознаха с образователните системи на партньорите, което разширява техния кръгозор и допринася за повишаване на професионалната им квалификация. Освен това двамата координатори на проекта – г-н Хюкчет Вурал и г-жа Милка Харизанова - взеха участие в организираната от ГД „Образование и култура” на Европейската комисия Международна конференция на тема „Регионалните партньорства „Коменски” - създаване на европейска мрежа на регионите”, която се проведе в град Бордо, Франция.
3. Създадените контакти са основа за бъдещо сътрудничество, като първият нов проект, в който ще вземат участие младежи от град Бургас е „Карнавал на хвърчилата” – месец октомври 2011 г., град Ерзурум.
4. Споделените добри практики както по време на работните срещи, така и на проведените в рамките на проекта 2 конференции са възможност за прилагане на иновативни техники за преодоляване на насилието в училищната среда и след приключването на проекта.
Освен пряката работа по проекта, благодарение на много добрата организация от страна на домакините, делегацията от България имаше възможност да се запознае и с природните забележителности и с културно-историческото наследство на град Ерзурум и на град Истанбул – единственият град на два континента.
            Всички участници в работната среща получиха сертификат за участие, връчен им лично от директора на Областната дирекция на народната просвета в град Ерзурум г-н Абдуллах Билге.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1191