Училище за мен

  [BG]   EN  
Училище за мен

 
Рейтинг: 3.00
(150)
Начало


Новини Връзки Документи Лични файлове Галерия За контакти Календар

Новини / Актуална информация

Вземи в gLOG
27 Юни 11, 21:31 / Автор: Милка Харизанова
Четвърта работна среща по проекта "Пет стъпки"

            В изпълнение на работната програма на проекта „Пет стъпки за преодоляване на насилието в училищната среда” четвъртата работна среща по проекта се проведе в България в периода 19.06.2011 – 26.06.2011 г. В срещата взеха участие 13 представители на 3 образователни институции от област Ерзурум, Турция, начело с гБайрям Карабъйък – началник на отдел „Европейски проекти” в Областната дирекция на народната просвета – Ерзурум.В групата бяха включени представители на Областна дирекция на народната просвета в град Ерзурум - началници на отдели и експерти по европейски проекти, на Средно училище „Шуркю паша” в Ерзурум - директор и учители по английски език, история, музика и физическо възпитание и спорт, както и психолог от Центъра за ориентиране и изследвания в град Ерзурум.
          Работната среща имаше за цел споделяне на натрупания опит и на добри практики, реализирани до момента в двата партньорски региона.
          В програмата на работната среща бяха включени различни дейности:

1.  Представяне на дейностите по проекта, осъществени в двата партньорски региона.
2. Конференция на тема „Иновативни практики за превенция на насилието в училищната среда”.
3. Провеждане на Заключителен ден на проекта в ПГТ „Иван Вазов” – Слънчев бряг.
4. Посещение в РИО – София-град с цел запознаване с дейността на инспектората като координатор на 3 проекта за регионално партньорство.
5. Запознаване с особеностите на българската образователна система чрез посещения в училища и образователни институции.
6. Срещи с представители на местната и регионална власт с цел осъществяване на контакти за бъдещо сътрудничество.
7. Посещения на природни забележителности и културно-исторически места в Бургас, Несебър и София.
Откриването на работната среща бе на 20.06.2011 г. от 10.00 ч. в Голямата зала на РИО – Бургас на ІІІ етаж.  На откриването присъстваха представители на РИО – Бургас, на ПГТ „Иван Вазов - Слънчев брят и на РАУПП – Бургас. Инж.Виолета Илиева – началник на РИО – Бургас, приветства гостите от Ерзурум, като им пожела ползотворна работа и незабравими мигове в красивата ни страна.
Партньорите ни от Ерзурум се запознаха с проекта на РИО – Сливен на тема „Традиции и иновации в професионалното образование”, който се реализира също в рамките на Програма „Учене през целия живот”, секторна програма „Коменкски”, дейност „Регионални партньорства „Коменски”.
Участниците в работната среща от Турция посетиха Търговската гимназия – Бургас, където се запознаха с организацията на образователно-възпитателния процес, с учебно-тренировъчните фирми като възможност за повишаване на качеството на образованието в професионалните училища, с участието на училището в европейски проекти.
Вторият ден от работната среща бе посветен на конференцията „Иновативни практики за превенция на насилието в училищната среда”. Наред с участниците от България, в конференцията взеха участие и представителите от Ерзурум. Г-н Ерол Юзджан – психолог от Центъра за ориентиране и изследвания в Ерзурум, представи ролята на центровете за ориентиране и изследвания в Турция за превенция на насилието сред учениците.
            След конференцията групата от Турция заедно с представители на РАУПП – Бургас бе приета от вицеконсула на Република Турция в Бургас. Това бе една възможност за предоставяне на информация за проекта на представителите на турската държава в нашия град. Проектът предизвика голям интерес както с целите си, така и с осъществените до момента дейности.
Заключителният ден на проекта бе проведен на територията на ПГТ „Иван Вазов - Слънчев бряг, където ученици и учители представиха дейностите на клубовете по интереси. В присъствието на гостите от Ерзурум бяха обявени победителите в трите тематични направления на конкурса за любителска снимка на тема „Моят свят“. В залата за тържества на училището бе подредена изложба с най-добрите снимки от конкурса. Всички участници в конкурса получиха сертификати за участие и книги, осигурени от издателство „Просвета“, а победителите получиха и предметни награди. Г-н Хюджет Вурал – координатор на проекта от Турция, връчи на победителите в конкурсите, проведени в рамките на проекта в ПГТ „Иван Вазов“ - Слънчев бряг, сувенири от Ерзурум.
Г-жа Яна Христова – началник на отдел „Образование“ при община Несебър - прие групата от Ерзурум и представи политиката на общината за развитие на образователната инфраструктура, за повишаване на квалификацията на учителите и за разнообразните дейности с учениците. Гостите от Ерзурум бяха впечатлени от грижите на община Несебър както за повишаване на качеството на образованието, така и от инициативите на общината за превенция на насилието в училище.
Кратката разходка из старинния Несебър даде възможност на гостите ни да се запознаят с архитектурните и историческите забележителности на града, да почувстват очарованието му и да отнесат със себе си спомен за неговата уникалност.  
Посещението в РИО – София-град, което се осъществи със съдействието на г-жа Ваня Кастрева – началник на РИО – София-град, и г-жа Вася Ликова-Арсенова – експерт по квалификацията, бе организирано с цел обмяна на опит между институциите, които са координатори на проекти за регионални партньорства. Групата бе приета от г-жа Светла Димитрова – началник на отдел ИОМД и от г-жа Мрагарита Ананиева – началник на отдел АПФСИО в РИО – София-град. Г-жа Милка Харизанова – координатор на проект „Пет стъпки” от България запозна накратко присъстващите с целите и осъществените до момента дейности по проекта. Представители на двете столични училища - 2.СОУ „Емилиян Станев” и 26.СОУ „Йордан Йовков” - запознаха групата от Ерзурум и представителите на РИО – Бургас с проектите, в които те са местни партньори на РИО – София-град. В проведената дискусия бяха поставени много въпроси, което е доказателство за предизвикания интерес към идеите, целите и дейностите по представените проекти.  
            Партньорите ни от град Ерзурум имаха възможност да се запознаят с малка част от културно-историческото наследство и със забележителностите на град София. Те се убедиха, че столицата на Република България е красив град с богато историческо минало, който непрекъснато се развива и обновява.
            Планираните дейности в програмата на работна среща бяха изпълнени, като за това имат заслуга всички, които допринесоха за осъществяване на разнообразните дейности – началници на РИО, началници на отдели и експерти в РИО, директори на дирекции към общините, директори и помощник-директори на училища, учители, педагогически съветници, представители на местната и на държавната власт, свързани с образованието.
            В заключителния разговор между координаторите на проекта бяха уточнени бъдещите действия относно приключаване на проектните дейности и оформянето на документацията във връзка с изготвянето на финалния отчет. Уточнено бе, че двугодишното сътрудничество в рамките на проекта е допринесло за създаване на тесни контакти както между координаторите, така и между представителите на другите институции, участващи в проекта. А това означава, че връзките, създадени в рамките на проекта, могат да бъдат основа за бъдещи проекти и за бъдещи срещи.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5275